Actuacions desenvolupades 2022-2023
1. Convocatòria i selecció de joves catalans
A partir de la crida a la participació amb les bases reguladores acordades entre ambdós GAL http://www.cauc.cat/noticies/convocatoria-oberta-per-a-joves/ les cinc persones joves de Catalunya seleccionades foren: Ares Delamoga Morancho (Ainet de Cardós, Pallars Sobirà), Maria Bernaus Viles (Artesa de Segre, La Noguera), Maria Piñol Barceló (Capçanes, Priorat) i vinculació amb la Ribera d’Ebre), Arabela Vivar Morón (Montesquiu, Osona) i Arnau Casas López (El Pont de Suert, Alta Ribagorça).
2. Primera trobada virtual de joves participants: 10 de juny de 2022, a les 11 hores.
Per tal de conèixer la resta de joves i també el grup d’Itàlia, així com les persones responsables d’ambdós grups Leader, el GAL Escartons e Valli Valdesi i el Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya van desenvolupar una videotrucada d’una hora i mitja de durada que va permetre presentar breument el projecte i conèixer les persones participants.
3. Animation Lab: 4 al 8 de juliol 2022 – Primera trobada presencial – Itàlia.
L’Animation Lab fou un taller de cinc dies a Luserna San Giovanni (Torino). Els/les 10 participants van aprendre sobre el projecte, el funcionament dels grups d’acció local, els fons europeus en les zones rurals i com dissenyar plans de desenvolupament local.
Es va realitzar un dia de visites d’experiències Leader sobre el terreny amb la finalitat de copsar
l’impacte del treball dels grups d’acció local en la dinamització social i econòmica d’aquella zona rural. Es va dur a terme un taller amb actors clau stakeholders del desenvolupament local per tal de posar en pràctica com tenir en compte les necessitats dels habitants.
El grup català de 5 joves va estar acompanyat d’una tècnica del GAL Consorci Leader Pirineu Occidental. El resultat d’aquesta trobada fou molt positiu per la seva introducció al món Leader i la UE i per la cohesió de grup.
4. Seguiment joves en l’elaboració de l’EDL
Al projecte s’anomena Local Development Strategy Lab que s’ha desenvolupat principalment els mesos de setembre i octubre, tant presencial com en línia. Amb l’elaboració de l’EDL com a eix vertebrador els i les participants de cada territori han analitzat i discutit les necessitats, prioritats i expectatives de desenvolupament local d’aquell territori i com construir el document. Els grup català i l’italià hem dut a terme reunions virtuals per a compartir el seu progrés.
Durant el 2022, el CAUC i la resta de grups Leader de Catalunya han hagut d’elaborar la seva estratègia de desenvolupament local pels propers anys, pel nou període de programació comunitària 2023-2027 i la participació de joves ha enfortit el seu procés i resultat i n’ha afavorit la seva coherència i eficàcia.
Algunes fotografies dels processos participatius en cada territori en l’elaboració de l’EDL. Cada jove ha tingut un grup Leader de referència territorial (Consorci Leader Pirineu Occidental, Consorci Leader Noguera-Segrià Nord, Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques, l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura i el Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya).
En aquesta fase del projecte, el grup de joves catalans han participat en l’elaboració dels següents documents:
- Comparison Guide for the development of Local Development Strategies of Local Action Groups in the framework of the European programming period 2023 2027 (Catalonia 2022) with the Leader Local Development Strategies Guide (LDS – ENRD 2016)
- LDS LEADER – Catalunya exposition by participants
5. Trobada presencial del grup català el 4 de febrer de 2023, a la Seu d’Urgell
Es va organitzar la trobada amb el següent programa:
6. Professional Lab – Del 29 de maig al 2 de juny – Segona trobada presencial de tots/es les participants a la Seu d’Urgell.
El Professional Lab va consistir en una trobada d’una semana a la Seu d’Urgell on el grup Leader català va planificar un programa amb diferents activitats al voltant del desenvolupament local participatiu i els projectes Leader amb l’acollida del grup Leader italià i 9 joves (4 catalans i 5 italians).
La trobada va permetre per posar en comú en quin estat es troben les estratègies de desenvolupament local dels seus territoris. Els i les joves van poder conèixer de primera mà com treballa el Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya, els diferents projectes on participa, com es va poder desenvolupar l’estratègia i també diverses iniciatives i entitats del territori.
Els i les joves van poder descobrir els projectes de cooperació dels grups Leader, Territori Talent (Odisseu, Cowocat Rural i FER), Territori Resilient amb Enfocc i Territori Intel·ligent amb Gustum també van conèixer experiències d’àmbit més local com el projecte estratègic Mengem d’Aquí per potenciar l’alimentació de proximitat i saludable als menjadors escolars el Nordicat per promocionar l’esquí nòrdic al nostre territori. També van escoltar l’experiència veïna del projecte Gratitud Pallars que busca reforçar els vincles entre les persones —locals i visitants— i els valors del territori a través de propostes de protecció de la naturalesa i de recuperació de patrimoni.
Per altra banda, també van poder anar a visitar diferents experiències i espais que han rebut fons Leader com per exemple, el Forn Tahussà (Coll de Nargó), el bar l’Estrella (La Seu d’Urgell), Làctics l’Esquella (Bellver de Cerdanya) o l’espai Entorns (Mussa, Lles de Cerdanya). Per altra banda, es van visitar altres espais interessants en el desenvolupament local com l’Ecoresort Cerdanya (Prullans), la Dinosfera (Coll de Nargó), el Palau Cowork (La Seu d’Urgell) o la botiga Menja’t l’Alt Urgell (La Seu). I també s’han realitzat visites interessants per la coneixença del territori com una visita guiada al centre històric de la Seu d’Urgell o una visita naturalista i geològica amb l’Albert de Gràcia de Meteopirineus. Totes aquestes experiències els han servit d’exemple per veure quines iniciatives hi ha pel desenvolupament de les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya.
7. Virtual Meeting: Let’s talk about the Rural Agenda in Catalonia. What’s going on? 12.12.2023
L’Eduard Trepat Deltell, tècnic d’ARCA (l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya) va exposar en una xerrada en línia les actuacions més recents en la implementació i en la governança de l’Agenda Rural de Catalunya perquè els i les joves participants actualitzessin la informació que van conèixer en una de les xerrades de la setmana presencial del Professional Lab a la Seu d’Urgell.